Domaine Newman

Domaine Newman

Domaine Newman ligger i hjertet af Cote d'Or, i ringgaden, der omkranser den befæstede gamle bydel i Beaune. Domainet blev grundlagt i 1952 da den amerikanske olie milliardær Robert Newman købte tre små Grand Cru parceller i Latricière-Chambertin, Mazis-Chambertin og Bonnes-Mares, og dermed med den første (og frem til 1985 eneste) amerikaner med Grand Cru status i Bourgogne.

 

Oprindeligt var der tale om et jointventure mellem Robert Newman, der skulle stå for investeringerne og legenden Alexis Lichine, der skulle stå for fremstillingen og salget, men Lichine sprang i målet og derfor tog Robert Newman direkte kontakt til Alexis Lichine s favoritproducent Gilbert Vadey, der herefter i en årrække var manden bag hele 3 labels fra kælderen i Morey St. Denis. (Guy Castagnier-Vadey, Gilbert Vadey-Rameau og Christopher Newman).

 

Det er først da Robert Newman's søn Chris midt i 80'erne besluttede at gå vinvejen at Domaine Newman reelt tager form. Chris Newman er opvokset på familiens slot i Østrig og indledte efter endt uddannelse i Schweiz sin vinøse karriere på det historiske Domaine Marquis d'Angerville i Volnay. Mens han arbejde her begyndte han at opkøbe yderligere små parceller og samtidigt med at aftalerne med Vadey familien blev opsagt. Oveni de oprindelige 1,2 ha. i Grand Cru har Chris Newman efterhånden fået skrabet 5 ha. sammen, således at der i alt er 6,2 ha. til rådighed.

 

Op gennem 90'erne flirtede Chris med økologisk landbrug og biodynamiske principper og siden 2005 er vinstokkene blevet kultiveret 100 % økologisk. Udbytterne holdes nede på beskedne 30 hl/ha., og under høsten sker der en sortering såvel i vinmarken som i kælderen. Alle druer afstilkes og udblødes forud for den alkoholiske gæring, der udelukkende foregår med de naturlige gærstammer. Herefter modner kommunevinene og 1. Cru vinene uden omstikninger i 14 måneder på 15 - 25 % nye fade fra Tronçais og Allier, mens de 3 Grand Cru vine ser 20 måneder i 40 - 50 % nye fade hovedsageligt fra Tronçais.

 

Efter fadlagringen blander Chris Newman og den unge Jane Eyre (der er kommet til i 2009) den endelige vin som herefter aftappes uden forudgående klaring eller filtrering.

 

Chris og Jane er fortalere for de klassiske dyder i Bourgogne, og i alle vinene prioriteres elegancen og det transparente i udtrykket frem for intensitet og højt alkoholindhold, og resultatet udebliver ikke: Et smukt line-up fra top til bund, som på smukkeste vis værner om den delikatesse og finesse, som er Pinot Noir druen særlige gave til vinens verden.

Filtrer

1 vare

Faldende orden
pr. side